Et fagfelt i utvikling

Fagfeltet internasjonal adopsjon er i rask utvikling, og opplever økt oppmerksomhet. Avdelingsdirektør Kristin Ugstad Steinrem beskriver hvordan feltet har endret seg de siste årene.

Et fagfelt i utvikling

Fagfeltet internasjonal adopsjon er i rask utvikling, og opplever økt oppmerksomhet. Avdelingsdirektør Kristin Ugstad Steinrem beskriver hvordan feltet har endret seg de siste årene.

– Internasjonal adopsjon har fått økt oppmerksomhet, blant annet som følge av granskninger i flere land, deriblant Nederland. Videre har det både nasjonalt og internasjonalt vært økt søkelys på risikoer for ulovligheter. Arbeidet med internasjonal adopsjon er komplekst, og derfor har vi behov for flere dyktige jurister med på laget.

 

Etter anbefaling fra Bufdir ble det i 2023 nedsatt et regjeringsoppnevnt utvalg for å granske utenlandsadopsjon til Norge. Et overordnet formål med arbeidet er å få svar på om det har vært ulovlige eller uetiske forhold i forbindelse med utenlandsadopsjoner til Norge. Rapporten blir levert i desember 2025.

I tillegg anbefalte Bufdir tidlig i 2024 midlertidig stans av utenlandsadopsjon til Norge, alternativt innføring av risikoreduserende tiltak, for å styrke dagens adopsjonssystem i Norge.    

Nytt mandat – nye muligheter 
Som følge av anbefalingen fra Bufdir, har departementet besluttet å overføre deler av ansvaret for adopsjonsprosessene fra private organisasjoner til direktoratet. Det er bakgrunnen for at det er opprettet fire nye stillinger for jurister.

  • Våre jurister jobber blant annet med å identifisere og forebygge risiko for uregelmessigheter i adopsjonsprosesser. De som begynner hos oss vil blant annet jobbe med alt fra å sikre at dokumentasjon for alle rettslige skritt i en adopsjonsprosess foreligger og kontrollere at internasjonale, gjensidig bindende rettslige regler er fulgt, til vurdering av myndighetenes oppfølging av barn som angivelig er forlatt. Dokumentasjon og opplysninger er ofte mangelfull eller motstridende, noe som krever grundige vurderinger og et sterkt juridisk blikk, sier Steinrem. 

Arbeidet innebærer oppfølging av både nasjonalt og internasjonalt regelverk og samarbeid med internasjonale samarbeidspartnere, noe som gir en unik kombinasjon av faglig bredde og dybde. 

Et sterkt og støttende fagmiljø 
Bufdir tilbyr et sterkt og støttende fagmiljø der juristene samarbeider tett. 

  • Vi har en kultur preget av høy faglig standard, stor takhøyde for diskusjoner og lav terskel for å sparre med kollegaer. Selv når arbeidsmengden er stor, prioriterer vi å bistå og støtte hverandre, sier Steinrem. 

Det legges også vekt på en inkluderende kultur, der ansatte kan dele erfaringer og ta vare på hverandre i møte med krevende saker. 

  • Arbeidet vårt kan være utfordrende, men også meningsfylt. Vi jobber med saker som virkelig betyr noe, både for enkeltpersoner og samfunnet som helhet. 

I tillegg til det rent faglige er vi opptatt av å ha et godt arbeidsmiljø, ha sosiale felleslunsjer og være til stede for hverandre. Det er viktig i en travel hverdag.

Til slutt har Kristin en liten oppfordring.

  • Er du interessert i arbeid med internasjonal og nasjonal rett, barns rettigheter, forvaltningsrett og ikke minst samfunnsaktuelle spørsmål, og ønsker å bidra inn i vårt team med dyktige og hyggelig kollegaer, kan akkurat du være den vi ser etter.

Ledige stillinger innen internasjonal rett

Kontaktinformasjon:

Kristin Ugstad Steinrem
Avdelingsdirektør
Tlf 466 16 809

Vegard Thorstensen
Seniorrådgiver HR
Tlf 990 10 784

Arbeidssted:

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Fredrik Selmers vei 3
0663 OSLO

Søknadsfrist og stilling:

7. januar 2025

002 BUF 4 jurister