I Gamvik lever vi tett på naturen, har lav puls og nyter livet uten stress og mas. Her får du gangavstand til jobben, butikken, skole/barnehage, Hurtigruten og flyplassen.

Vi har et variert næringsliv som gir våre innbyggere den service vi har behov for og er stolte brukere av vårt lokale bakeri, ved siden av å ha hotell, pub og Finnmarks beste servicebedrifter innen reiseliv.

Er du klar for hva livet her på "toppen av Norge" har og by på?

Det er ikke uten grunn at Gamvik er kåret til Norges beste utkantkommune

Alf N. Hansen

Med lavere tempo i hverdagen får du mer energi til over

Alf Normann Hansen sier du får en helt annen ro i kroppen av et lavere tempo. 

– Vi som bor her må ha rette innstillingen og forståelse for hvor vi bor, hvor fleksibilitet og kvalitet blir styrende for oss i arbeid og fritid.
Nærheten til arbeidsplassen, fritidstilbud, butikker, skoler og barnehager gir oss mer fritid, forteller han.

Personlig tilbringer han mye fritid ute i naturen med isfiske på vinteren og elvefiske på sommeren, i tillegg til fotturer og ski- og snøskuterturer.

– Dette gir meg overskudd i hverdagen og mange fantastiske opplevelser.  Når jeg snakker med innbyggerne i kommunen er det nettopp dette de omtaler som sin hverdag. 

Sommeren i nord byr på sollys hele døgnet, ofte så vakkert at man ikke klarer å legge seg. Vinteren kan være lunefull med snø og vind, noe som kan by på kolonnekjøring. Men ruskevær har også sin sjarm, å sitte inne foran vedovnen med familien og venner mens vinden uler utenfor. 

Gamvik på «toppen av Norge»

Med sine drøye 1100 innbyggere ligger Gamvik kommune «på toppen av Norge». Du kommer faktisk ikke lenger nord på det Europeiske fastlandet. Tettstedene Mehamn, Gamvik og Skjånes byr på relativt små forhold sammenlignet med mange andre steder i landet.

Som tettsteder har de hver sin barne- og ungdomsskole med basseng og innendørs gymsal. I tillegg har de ungdomsklubb som samlingssted, som sammen med det øvrige er et viktig tilbud for innbyggerne.

Alf Normann Hansen ble ordfører i Gamvik kommune i 2019. Han har bakgrunn som fisker, og det hele startet med sommerjobber i Mehamn på 80-tallet. Det var sånn han havnet så langt nord i utgangspunktet, mens røttene er i Lofoten. I 1990 forliste båten hvor han var mannskap, og samme år møtte han kjærligheten. Da var det gjort. Siden har han vært en av Gamvik kommunes innbyggere.

Rekrutterer til flere ledige stillinger

Nå lyser kommunen ut 11 ledige stillinger innen blant annet helse og omsorg, skole, økonomi og ledelse. Det er ikke helt tilfeldig at det er mange stillinger på samme tid.

– Det er et bevisst valg. Hvis det er par som ønsker å flytte hit, så har vi muligheten til å tilby en spennende jobb til begge to, sier Hansen.

Kommunen er opptatt av at innbyggerne skal ha det bra. I Mehamn planlegges det ny barnehage og tilflyttere vil få hjelp til å skaffe bolig.

Ordføreren forteller også at kommunen stadig er på jakt etter måter å utvikle seg på. Næringslivet etterspør flere kompetansearbeidsplasser og større næringsaktører planlegger å etablere seg i kommunen. Her er fiskenæringa fortsatt den største og viktigste bidragsyteren i samfunnet.

– Teknologien har endret seg mye, og skaper mulighet for at flere velger å flytte ut i distriktene for å bo, forteller han.

Mer penger å leve for

I Finnmark er det noen åpenbare fortrinn med skattelette og store fordeler knyttet til studielån. Du kan med andre ord unytte lønningen på en helt annen måte.

Kommunen er som nevnt behjelpelig med å finne bosted og Alf Normann Hansen skryter av innbyggerne i Gamvik.

– Et stort pluss er at folk er interessert i å bli kjent med andre. Du må selvsagt legge litt innsats i det selv, men her er vi vant til gjennomstrømming av folk grunnet sesongarbeid innen fiskeri. Vi er derfor ikke redde for nye fjes.

Fascinerende med store kontraster i vær og vind

Alf Normann Hansen trives godt ute i naturen. Fjellene her er ikke bratte og det er gode muligheter for fantastiske fotturer. Attraktive vassdrag for laksefiske er også et stort pluss. Og som Alf sier, perfekt tilrettelagt for sosialisering, selv med distanse.

Ordføreren legger ikke skjul på at det er fascinerende med kontrastlyset i mørketiden, med månen og nordlyset som du her kan oppleve mye mer av enn noen andre steder i verden.

Han understreker at du må selvsagt lære deg å planlegge turene over fjellet om vinteren og kollonnetabellen. Da kan Gamvik by på det han kaller «fantastisk dårlig vær, og mye vind».

 – Fordelen henter vi raskt inn igjen med at om sommeren blåser myggen på havet, ulikt med resten av Finnmark. Vi har nærmest myggfri sone her i Gamvik med en midnattsol som «aldri tar slutt», sier Alf Normann Hansen avslutningsvis.

Nå er vi på vei inn i hans absolutte favoritt-tid. Med varme, lyse netter hvor man helst vil være oppe hele døgnet.

P. Giertsen, Ø. Bertelsen, C. Butler

Litt om Gamvik kommune

Du finner oss på toppen av Norge – et varmt, trygt og inkluderende samfunn, i omgivelser som tar pusten fra deg. Her finner du utallige fiskevann og flere av Norges beste fiskeelver.

Om du vil utforske så kommer naturopplevelsene som perler på en snor! Ski- eller snøscooter-tur under nordlyset om vinteren, fot- eller båt-tur under midnattsola om sommeren – her er det lyst hele natta 6 måneder i året.

Se noen av våre naturperler: www.perletur.no og Visit Nordkyn.

Vi hjelper deg med bolig og kan tilby gratis husleie de første seks månedene. Når du bor i Finnmark kan du få slettet opp til 25 000 av studielånet per år, grunnskolelærere ytterligere 20.000. Vi betaler også lavere skatt, som gir mer penger i banken til nye drømmer.

For å komme hit kan du reise til lands, til vanns, og i lufta med. Og vi kan ellers by på både mat og drikke, selskapsliv og tak over hodet.

Vi har gode fritidstilbud til store og små, og skoler, idrettshall og basseng. Til deg med små barn kan vi tilby en helt ny barnehage. Og du trenger ikke bil – alt er nært. Du kan gå fra der du bor til skolen, barnhagen, SFO, idrettshallen, butikken og jobben. – null stress, bare mer tid, til alt.

Nå har du muligheten
– kom nordover, du også!

Lyst på en helt ny tilværelse – Gamvik – ID 205326 – Jobbnorge